Hängpetunia

(Petunia x hybrida ssp.)


Det är inte ofta det kommer helt nya växter på marknaden. Ofta får vi nöja oss med nya färger eller lära oss ett annat användningsområdet av en gammal växt.

Men sedan några år finns nu en verklig nyhet: Hängpetunia! Glöm allt vad du hittills vet om petunia. Här kommer något helt nytt! Hängpetunian ser visserligen ut som en vanlig petunia. Men där stannar likheterna. Hängpetunian som kommer från Japan, har ett hängande växtsätt och en otrolig växtkraft.

Under en sommar blir den tio gånger större än en vanlig petunia. En enda planta! Blomrankorna kan bli upp till två meter långa och plantans diameter över en meter. Den är i motsats till vanlig petunia både vind och regntålig.

Den är självrensande och älskar sol. En planta med den här växtkraften kräver naturligtvis en del. Stor ampel är ett måste liksom rikligt med vatten och näring.

Planterar man Hängpetunian i balkonglådan är fyra plantor per meter lagom. Den kan också användas som marktäckare: Den ger en sällsynt blomprakt och kväver snabbt ogräset.

Skötselråd:

Plantera i kruka och flytta runt. Från kontinenten har vi blivit inspirerade att odla i krukor. Många krukor! Tidigare har vi kanske haft en balkonglåda och en plastkruka lite pliktskyldigt. Men nu skall det vara lerkrukor, zinkhinkar, trälådor och betongkrukor.

Vitsen med att odla i krukor är att de går att flytta runt allt efter humör och väder, tycke och smak. Tänk bara på att använda stora krukor. Växterna har en enorm växtkraft under några korta sommarmånader och behöver stor jordvolym för att kunna utvecklas.