Hyacint

(Hyacint)

Att göra egna vackra arrangemang med hyacinter är roligt och enkelt. Placera hyacinterna i grupper, enfärgade eller blandade tillsammans. Dekorera med gröna blad och lite mossa.

Skötselråd:

  • Köp hyacint i knopp. De slår snabbt ut i varma bostäder. Se till att få dem väl inslagna om det är kallt ute.
  • Plantera i grupper eller placera dem i vackra ytterkrukor en och en.
  • Vattna sparsamt men regelbundet.
  • Om blomstängeln blir för tung kan den behöva stöd av en blompinne.
  • Placera hyacinten svalt nattetid, så håller den längre.
  • Efter den första blomstängeln kommer ofta en eller två till. Dessa är utmärkta som snittblommor.
Blue Pearl (svag doft)
Pink Pearl (svag doft)
White Pearl (svag doft)

Vill du göra det mysigt inför jul?
Anna Gouteva ger sina bästa tips om hur du skapar julstämning med hyacinter. visar hur du lyckas med klassiska planteringar, berättar om doftkoder och ger tips på en dukning som verkligen är något utöver det vanliga!Myter och fakta


Hyacintens namn är mytomspunnet. Det antas ha kommit från den vackre ynglingen Hyakinthos från Sparta som skulle lära sig kasta diskus med Apollon som läromästare. Det gick emellertid inte så bra. Hyakinthos träffades av en diskus i huvudet och dog av slaget. På marken, där hans blod droppade, växte de vackraste hyacinter upp.

Gammal kulturväxt

Som så många andra lökväxter kommer hyacinten ursprungligen från östra medelhavsländerna men beskrivs som odlad första gången i Italien 1532. De vilda arterna är betydligt glesare i blomman är de vi odlar i dag. Den gode Clusius (han med tulpanerna) var inblandad i spridningen av hyacinten också. På 1700-talet fanns inte mindre än 2.000 hyacintsorter. I dag är det färre men fortfarande finns omkring100 hyacintsorter registrerade och det tar fem år att få fram en hyacintlök i den storlek vi vill ha den till jul.

Hyacinten blev musgodis

Förökning av hyacintlökar var förr en lång och tidsödande historia. De sidolökar som bildades på moderlöken plockades bort, planterades ut på fältet och fick under några år växa till sig. Man var emellertid inte på den tiden heller utan oväntade gäster i odlingen. En odlare märkte att vissa lökar hade många fler sidolökar än andra. När han tittade på löken såg han att möss hade ätit ur en stor grop i moderlöken. Runt hålet hade nu en massa sidolökar bildats, många, många fler än med den normala metoden. Mössen hade lärt honom hur man på snabbast möjliga sätt förökar hyacinter i större skala. I dag är det den vanligaste förökningsmetoden för hyacinter vilket gjort att priserna är mycket låga. Tacka musen för det!