Småpetunia

Calliebrachoa

 
Miljoner små japanska klockor att glädjas åt. Million Bells är förädlad i Japan och har sitt ursprung i en vild petunia-art från Brasilien. Namnet har den fått för sina klockformade blommor och sin enorma blomrikedom.

Småpetunia i kruka är en upprättväxande planta, som når en maxhöjd av ca 15-20 cm. Planterar man om den i en större urna eller ampel , växer plantorna mer hängande och kan nå en längd av 50-60 cm.

Småpetunia är ypperlig som marktäckare. Plantera den i rabatter så har du snart en heltäckande matta av massor med blommor. Det behövs fyra plantor per kvadratmeter.

Tänk på att ha ny jord i urnor och balkonglådor. Million Bells behöver också mycket jord för att utvecklas till ett riktigt praktexemplar.

Storleken på plantan står i förhållande till storleken på rotsystemet. Du kan aldrig få en stor och prunkande växt om den står i en liten kruka med lite jord.

Småpetunia är oerhört vacker att blanda med andra växter. Prova att kombinera den med t ex Pelargon, den nya verbenan "Tapien", eller den tacksamma femtungan.

Skötselråd:

Plantera om Småpetunia i en större kruka om du köpt den i en 12 cm kruka. Million Bells säljs med en skyddskorg runt plantan. Låt korgen sitta kvar, för den ger ett bra stöd åt den unga växten. Efter en kort tid är den helt överväxt. Plantera djupt så att plantan har ett bra stöd.

Välgödslad jord bör användas. Småpetunia vill ha sol. Plantera den i ljust och lugnt läge. Grenarna bryts lätt sönder om den står för blåsigt.

Vattna först när jorden är torr så att inte rötterna tar skada av för mycket vatten. Plantan får dock inte sloka! Vattna med näringslösning varje gång du vattnar, men vattna helst inte för mycket på bladen som då kan ta skada. Skulle bladen bli gula saknas antagligen järn.

Småpetunia tål låga temperaturer och blommar långt in på hösten. För att skydda sina blommor sluter sig klockorna när det börjar regna, för att sedan öppna sig igen när regnet slutat. Blommorna torkar in efter blomningen och du behöver därför inte putsa plantorna.