Minipåsklilja Tête à tête


Krukpåsklilja Carlton

Påskliljor - Vårliljor

 

Minipåsklilja Tête à tête

Tête á tête är en småblommig påsklilja och finns att köpa i kruka på våren. Den blommar rikligt och länge. Från varje lök kommer flera blomstänglar. Den vill inte ha för mycket vatten och trivs med sval placering. Den tål t o m några minusgrader, så hann du inte plantera lökar under hösten, kan du placera den fördrivna minipåskliljan i en kruka på bron, eller i balkonglådan när våren kommer.


 

Krukpåsklilja Carlton

Krukpåskliljan är en populär produkt, där vi planterat 4-5 lökar av sorten ”Carlton” i en kruka. Ställ bara ner i en vacker ytterkruka och du har en hållbar vårblomma. Eller stick ner en påskkyckling, slå in i cellofan och du har en perfekt gå-bort-blomma i påsk! Vattna sparsamt runt lökarna. Narcisser ska alltid köpas knoppiga då de snabbt slår ut!
 

Narcissen i mytologin

Narcisserna härstammar från trakterna kring Medelhavet och tillhör familjen amaryllisväxter. Dessa indelas i olika grupper beroende på utseendet. Framför allt är det den så kallade bikronans form som avgör grupptillhörigheten. Bikronan är den pip- eller trattformade delen i blommans mitt.

Ni känner väl myten om den grekiske ynglingen Narcissos som avvisade en flickas kärlek. Gudarna lät straffa honom och han blev i stället förälskad i sin egen spegelbild. Han satt så länge och betraktade spegelbilden att han tynade bort. På platsen där han suttit växte det sedan upp en vacker narciss. även i annan religion har narcissen en betydelse. Profeten Mohammed lär ha sagt att om en man har två bröd, så gör han vist i att byta det ena mot en narcisslök, för blomman är mat för själen.