Minipåsklilja Tête à tête


Krukpåsklilja Carlton

Påskliljor - Vårliljor

 

Minipåsklilja Tête à tête

Tête á tête är en småblommig påsklilja och finns att köpa i kruka på våren. Den blommar rikligt och länge. Från varje lök kommer flera blomstänglar. Den vill inte ha för mycket vatten och trivs med sval placering. Den tål t o m några minusgrader, så hann du inte plantera lökar under hösten, kan du placera den fördrivna minipåskliljan i en kruka på bron, eller i balkonglådan när våren kommer.
 

Krukpåsklilja Carlton

Krukpåskliljan är en populär produkt, där vi planterat 4-5 lökar av sorten ”Carlton” i en kruka. Ställ bara ner i en vacker ytterkruka och du har en hållbar vårblomma. Eller stick ner en påskkyckling, slå in i cellofan och du har en perfekt gå-bort-blomma i påsk! Vattna sparsamt runt lökarna. Narcisser ska alltid köpas knoppiga då de snabbt slår ut!
 

Snittpåsklilja

Sorten ”Golden Harvest” odlar vi som snittblomma. Ställ blommorna i kallt vatten. Var försiktig med att blanda påskliljor med andra snittblommor, eftersom de utsöndrar ett slem som försämrar hållbarheten för de andra blommorna. Vill du ändå göra en blandbukett, så låt påskliljorna stå i egen vas några timmar. Spola därefter av stjälkarna och byt vatten innan du gör en vacker blandbukett!

Från säsongen 2012 har snittpåskliljan utgått ur vårt sortiment. Inte för alltid hoppas vi. :-)

Narcissen i mytologin

Narcisserna härstammar från trakterna kring Medelhavet och tillhör familjen amaryllisväxter. Dessa indelas i olika grupper beroende på utseendet. Framför allt är det den så kallade bikronans form som avgör grupptillhörigheten. Bikronan är den pip- eller trattformade delen i blommans mitt.

Ni känner väl myten om den grekiske ynglingen Narcissos som avvisade en flickas kärlek. Gudarna lät straffa honom och han blev i stället förälskad i sin egen spegelbild. Han satt så länge och betraktade spegelbilden att han tynade bort. På platsen där han suttit växte det sedan upp en vacker narciss. även i annan religion har narcissen en betydelse. Profeten Mohammed lär ha sagt att om en man har två bröd, så gör han vist i att byta det ena mot en narcisslök, för blomman är mat för själen.