Cyklamen

Efter några års uppehåll startade vi cyklamenodling igen för några år sedan. Odlingen slog väl ut och vår cyklamen har blivit mycket uppskattad av våra kunder. Cyklamen är dessutom en produkt som är på väg uppåt i popularitet bland konsumenterna. Den ligger idag på 7:e plats på krukväxternas topplista. Cyklamen är tålig mot kyla och man kan ha den utomhus ända tills frosten kommer.

Skötselråd:

Cyklamen vill ha jämn vattning och ska inte torka ut. Vattna inte på löken, utan i jorden runtomkring. Vissna blommor och blad ska tas bort med ett kraftigt ryck. Tips: Sätt cyklamen i en glasvas! Ta bort jorden runt rötterna och skölj dem rena. Sätt i en vas där rottrådarna når vattnet, men knölen förblir torr. Ta bort vissna blommor efterhand och byt vatten regelbundet. Den håller då nästan lika länge som en cyklamen i kruka!

Cyklamen kommer ursprungligen från västra delarna av Asien och östra Medelhavsområdet. Därav namnet, från grekiskans kyklos som betyder cirkel/rundel och persicum-från Persien. Cyklamen växer naturligt i miljöer med låga temperaturer. Den trivs därför utmärkt på svala platser såsom inglasade balkonger och uterum. Den klarar även ett vanligt inomhusklimat, men ska stå ljust.
Plantorna kommer i form av pluggplantor innan midsommar
Plantering direkt vid ankomst